Recipe Categories
20
Recipe Categories
20

Zeytinyağlı Yaprak Sarma – Efsane Ege Lezzeti Sofranızda!

seflersofrasiRecipe Author
Ingredients
8
Person(s)
  • 500 Gram
    Salamura asma yaprağı (veya taze yaprak)
  • 1 Çay Bardağı
    Zeytinyağı
  • 2 Su Bardağı
    Pirinç
  • 2 Adet
    Soğan
  • 1 Tatlı Kaşığı
    Dolmalık fıstık (isteğe bağlı)
  • 1 Tatlı Kaşığı
    Kuş üzümü (isteğe bağlı)
  • 1 Tatlı Kaşığı
    Toz Şeker
  • 1/2 Çay Kaşığı
    Tarçın
  • 1 Çay Kaşığı
    Yenibahar
  • 1 Tatlı Kaşığı
    Kuru Nane
  • 1 Çimdik
    Tuz
  • 1 Çimdik
    Karabiber
  • 1 Çay Bardağı
    Limon Suyu
  • 2 Su bardağı
    Sıca Su

Pişirme için:

 

  • 1 çay bardağı zeytinyağı

  • 1 su bardağı sıcak su

  • Limon dilimleri

Directions

🎯 Püf Noktaları:

 

  • İç harcı fazla sulu bırakmayın, yoksa sararken taşabilir.

  • Sarmaları sıkı ama çok bastırmadan sarın.

  • Pişirirken üzerine tabak kapatmak dağılmalarını önler.

  • Servis öncesi en az 1 saat dinlendirin, lezzeti otursun.

  • 1.Yaprakların Hazırlığı:
    Salamura yaprakları tuzunu almak için kaynar suda 2-3 dakika haşlayıp süzün

    Salamura yaprakları tuzunu almak için kaynar suda 2-3 dakika haşlayıp süzün. Taze yapraksa yumuşayana kadar 1-2 dakika haşlayın.

  • 2.İç Harcın Hazırlığı
    Zeytinyağını tavaya alın, ince doğranmış soğanları ekleyip pembeleştirin.

    Zeytinyağını tavaya alın, ince doğranmış soğanları ekleyip pembeleştirin.

  • 3.Pirinci Yıkayıp Ekleyin

    Pirinci yıkayıp ekleyin, kavurun. Fıstık, kuş üzümü, baharatlar ve şekeri ekleyin.
    1 su bardağı sıcak suyu dökün ve suyunu çekene kadar pişirin.
    Soğumaya bırakın.

  • 4.Sarma İşlemi:

    Yaprakları damarlı kısmı üste gelecek şekilde düz bir zemine serin.
    1 tatlı kaşığı iç harç koyup kenarlarını kapatın ve sarın.

  • 5.Pişirme

    Tencerenin dibine birkaç yaprak serin. Üzerine sarmaları dizin.
    Aralarına limon dilimleri koyun.
    Üzerine zeytinyağı ve sıcak suyu gezdirin.
    Üzerine tabak kapatın, kısık ateşte yaklaşık 35-40 dakika pişirin.

  • 6.Servis:

    Soğuyunca servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve limonla süsleyin.

Nutritions

Düşük kalorili, kolesterolsüz, lif bakımından zengin bir mezedir.

  • Kalori:
    150 Kcal
  • Karbonhidrat :
    18 Gram
  • Protein:
    2 Gram
  • Yağ:
    8 Gram
  • Lif:
    2 Gram
  • Kolesterol:
    mg

Zeytinyağlı yaprak sarma, Türk mutfağının en sevilen ve en nostaljik mezelerinden biridir. Özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde zeytinyağının eşsiz aromasıyla buluşan asma yaprakları, özenle sarılan iç harcıyla birleşince ortaya adeta sanat eseri gibi bir lezzet çıkar.

Sarma, Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşmış, misafir sofralarının baş tacı edilen, zengin içeriğiyle hem doyurucu hem de hafif bir yemektir. Vegan ve vejetaryenler için de ideal bir alternatiftir. Soğuk servis edilmesi, onu yaz aylarının serin mezesi hâline getirir. Limon dilimleri ve zeytinyağıyla süslenmiş haliyle sadece damaklara değil, gözlere de hitap eder.

Gelin şimdi bu eşsiz lezzetin tarifine, besin değerlerine ve püf noktalarına birlikte göz atalım.

Rating Overview
4.45
8 ratings
3
5
5
4
3
2
1